Ga naar de inhoud

Wat is een weddingplanner?


Een weddingplanner is een professional die gespecialiseerd is in het plannen en organiseren van een bruiloft. Het hoofddoel van een weddingplanner is om het bruidspaar te helpen bij het realiseren van hun droombruiloft door alle details en organisatorische taken op zich te nemen die vooraf gaan aan de bruiloft, op de grote dag zelf en nazorg na de bruiloft.

Wil je een Weddingplanner inhuren? Dan help ik jullie graag verder! Op deze pagina lees je wat ik allemaal voor jullie kan betekenen. Je vindt een antwoord op alle veel gestelde vragen.

Direct naar:

Wat doet een weddingplanner?

Een weddingplanner neemt alle organisatie uit handen waar het bruidspaar dat wenst. Taken die vaak worden uitbesteed bij een weddingplanner zijn het bewaken van het budget, het vinden van de perfecte trouwlocatie met een geschikte datum en het organiseren van alle elementen die aanwezig moeten zijn op de bruiloft zelf.

  • – Bewaken van het budget
  • – Vinden van een trouwlocatie en geschikte datum
  • – Styling van de bruiloft: decoratie
  • – Algehele organisatie van de bruiloft
  • – Bruidsjurk, bruidstaart en bruidskapsel
  • – Bruiloft in goede banen leiden: ceremoniemeester
  • – Bedanken van de gasten

Bewaken van het budget voor de bruiloft

Het bruidspaar heeft een budget en een weddingplanner zal er alles aan doen om binnen het budget te blijven.

Vinden van een trouwlocatie met een geschikte datum

In veel gevallen wordt de weddingplanner gevraagd op zoek te gaan naar de perfecte trouwlocatie en geschikte datum. De weddingplanner gaat langs bij verschillende potentiële locaties, meestal samen met het bruidspaar. Zo kan het bruidspaar zich oriënteren en een keuze maken in de wensen. Als er een geschikte locatie is gevonden, kan het bruidspaar samen met de weddingplanner en de trouwlocatie vervolgstappen bespreken. De weddingplanner heeft ervaring in het stellen van de juiste vragen en als het nodig is zorgt de weddingplanner ervoor dat de wensen van het bruidspaar bespreekbaar en uitvoerbaar worden op de locatie.

Styling van de bruiloft: decoratie

Sommige weddingplanners bieden ook bruiloftsdecoratie aan. In dit geval gaan het bruidspaar en de weddingplanner samen om de tafel om het thema te bespreken en daarop worden de wensen uitgewerkt. Bij decoratie van de bruiloft valt te denken aan een trouwboog, bloemencorso’s, rode lopers en stylen van een rijkelijk opgemaakte dinertafel. De weddingplanner zorgt ervoor dat dit op de grote dag allemaal tot uitwerking komt.

Ben je op zoek naar het uitbesteden van de decoratie op jullie bruiloft? Dan is het goed om te weten dat je daarvoor bij Iris de Weddingplanner terecht kunt.

Lees hier meer over bruiloft styling (decoratie)

Organisatie van de bruiloft

De weddingplanner zoekt en onderhoudt contact met leveranciers die nodig zijn om de gewenste activiteiten en elementen op de bruiloft bij elkaar te laten komen. Hierbij kun je denken aan cateraars, bloemisten, een fotograaf en/of cameraman (video), muzikanten, photo/videobooth, uitnodigingen, afscheidscadeau’s, taart of sweet tables, kappers, visagisten en meer. De weddingplanner zoekt de leveranciers en stemt met het bruidspaar de keuzes af. De weddingplanner is het aanspreekpunt voor de leveranciers.

Bruidsjurk, bruidstaart en bruidskapsel

Indien gewenst maakt de weddingplanner de afspraken voor het uitkiezen van de droomjurk, het proeven van de bruidstaart of het maken van een proef-bruidskapsel.

Bruiloft in goede banen leiden: de ceremoniemeester

Op de dag zelf is de weddingplanner vroeg aanwezig om alles in goede banen te leiden. Ze is de ceremoniemeester en het aanspreekpunt voor alle gasten en voor alle leveranciers. Ze zorgt ervoor dat alles op tijd klaar staat en dat het draaiboek wordt gevolgd. Na de bruiloft zorgt de weddingplanner ervoor dat alles netjes wordt achtergelaten op de locatie.

Bedanken van de gasten

Ook na de bruiloft is de weddingplanner in veel gevallen nog in beeld. Indien gewenst worden bedankkaarten of bedankgeschenken verstuurd en zitten het bruidspaar en de weddingplanner samen aan tafel om de mooiste dag van hun leven nog eens helemaal door te nemen.

Wat kost een weddingplanner?

De kosten van een weddingplanner zijn sterk afhankelijk van de wensen van het bruidspaar. Over het algemeen kun je aanhouden dat een weddingplanner gemiddeld tussen de €65,00 en de €80,00 euro per uur rekent. De hoogte van het tarief is afhankelijk van de professionaliteit en de werkomgeving van de weddingplanner.

Totaalbedrag vooraf bespreken

Omdat een weddingplanner gemiddeld zo’n 80 uur bezig is met een bruiloft, wordt er in de meeste gevallen een totaalbedrag overeengekomen met het bruidspaar. In zo’n totaalbedrag zitten de reiskosten, inkoopkosten en werkuren al verwerkt. Ook een vooraf afgesproken totaalbedrag is afhankelijk van de wensen. Kiest een bruidspaar voor volledige A tot Z ontzorging, dan kan dit meer kosten dan bijvoorbeeld alleen het kiezen voor ceremoniemeesterschap op de bruiloft zelf.

Afrekenen op uurbasis

Kies je voor het afrekenen op uurbasis, dan kan dit snel in de papieren lopen voor het bruidspaar. Reken maar eens uit: €75,00 x 80 uur = €6000,00. Dat is exclusief alle zaken die extern ingehuurd moeten worden. Je mag er vanuit gaan dat bij een vooraf afgesproken totaalbedrag de kosten van de Weddingplanner niet zo hoog op zullen lopen. Het is voor zowel het bruidspaar als de weddingplanner prettig als achteraf geen discussies over gemaakte uren ontstaan.

Huur je mij als weddingplanner in, dan is het goed om te weten dat ik ook de voorkeur geef aan een vooraf afgesproken prijs. Zo kunnen we prettig met elkaar samenwerken, want het organiseren van jullie bruiloft moet ook leuk zijn! Daarover ga ik graag met jullie in gesprek, zodat de prijs en jullie wensen goed op elkaar zijn afgestemd.

Betalingsafspraken Weddingplanner

In de meeste gevallen vraagt een weddingplanner 50% van het bedrag binnen 14 dagen na het suiten van de overeenkomst. De andere 50% wordt verwacht 14 dagen voorafgaand aan de bruiloft.

Weddingplanner huren
Bruiloft decoratie uitbesteden
Bruiloft laten decoreren
Bruiloft styling inhuren

Weddingplanner inhuren

Verder praten?


Weet je niet waar je moet beginnen? Begin dan in ieder geval met het sturen van een berichtje en we bespreken alle mogelijkheden.